Børn med perfektionisme, bekymring og angst

Indlægget indeholder affiliatelink… øh…hvad er det?

Det er som om angsten fylder mere blandt elever.

Angste børn gør ofte ikke et væsen af sig og derfor kan det være svært at vide at angsten er på spil, indtil forældre kommer og fortæller, at deres barn er tiltagende bekymret, undgår ting og trækker sig

Noget af det vi kan opleve i skolen er

  • at eleven skal følges ind af forældrene på skolen
  • vil ikke med på turer væk fra skolen
  • ikke vil med på lejrskole
  • begynder at præstere dårligere fagligt
  • Virker måske mere distræt og mindre koncentreret
  • Forældre fortæller om, at barnet har ondt i maven, kvalme,

Det at være bekymret, bange og skulle overvinde ting følger med på forskellige stadier i barndommen. De fleste kender børn, der i en periode har svært ved et eller andet og har brug for mere tryghed. 

Men nogen gange bliver bekymringen så stor, at det bliver en forpinthed hos barnet/eleven. De vil rigtig gerne, men de kan bare ikke uden at blive fyldt op angsten og så vil de prøve at undgå disse situationer eller kontrollere situationer, så de kan holde dem ud.

Her har jeg fundet 3 bøger, som bevæger sig rundt om angsten med udgangspunkt i, at du som professionel kan få lidt viden, nogle overskuelige bøger at kigge i og arbejde med. Jeg tænker også bøgerne kan give dig ny viden eller indsigt, så dit møde med forældre til angste børn bliver en tand mere kvalificeret.

Jeg synes, at alle 3 bøger er fantastiske, nemme at gå ting, informative og noget der kunne bringes med ind i en pædagogisk sammenhæng eller forældresamarbejdet. 

Bog 1: “Når det aldrig er godt nok”

En lille bog, nem at læse, der handler om de teknikker der kan hjælpe børn og unge når PERFEKTIONISMEN tager over og truer med at ødelægge alt for dem.

En god bog at læse for fagfolk og forældre til at forstå, hvordan der kan arbejdes med dette område.

Bogen er skrevet til barnet og anbefales at læses sammen med en voksen. Der er instruktion i starten af bogen til den voksne, hvor bla. angsten beskrives. Du kan se mere om bogen her —> Når det aldrig er godt nok

Bog 2: “Når du bekymrer dig for meget”

En rigtig sød bog med masser af arbejdssider for barnet, der skal arbejde med at overvinde sin angst.

Kunne måske også bruges i gruppesamtaler i skolen for de mere bekymrede og stille elever??

Jeg har tidligere brugt udvalgte sider fra denne bog i forbindelse med snak på klassen om det er bekymre sig.

Jeg tænker, det er vigtigt, at nuancere følelser generelt i skolen og at få arbejdet med dette. Især da jeg ved fra efterskoler, at mange (måske mest piger) i flæng bruger udtrykket “Jeg er angst”. Begreber som nervøs, bekymret, usikker skal også i spil og hvilke strategier, som kan vi bruge og støtte elever, børn, unge i generelt uden at der er tale om den angst der er så voldsom at den fratager eleven de ting de rigtig gerne vil, men som de bare ikke kan, når angsten driller mest.

Du kan se mere om bogen her ——> Når du bekymrer dig for meget

Bogen er et helt lille samlet kursus i sig selv, som altså også kunne anbefales til forældre at være nysgerrige på, hvis de giver udtryk for, at de gerne vil prøve at gribe til at gøre noget

Bogen er direkte henvendt til barnet samt med introduktion til forældre og andre omsorgspersoner.

Bog 3: “Jeg elsker dig – altid”

Denne bog er skrevet af Mathilde, som giver stemme til hendes søn Marcus med angst.

Bogen er delt op i 12 kapitler. Ét for hver måned, hvor Marcus fortæller om angsten ud fra forskellige situationer og oplevelser.

Hvert kapitel slutter af med 1 trick til børn, som Marcus selv har haft glæde af at bruge.

De fleste tricks er nok mest brugbare hjemme, men i kapitel 10 introduceres tricket “Stigen”, som også i en pædagogisk sammenhæng kunne opdele en udfordring i mindre bidder.

Der ud over giver bogen indblik i, hvordan barnet tænker og hvordan familien er “på” for at støtte Marcus i at overvinde sin angst.

Den er hurtig læst – jeg synes, den er skøn med et unikt indblik i angsten hos et barn

Du kan se mere om bogen her ——> Jeg elsker dig – altid, også når du er bange

God fornøjelse!

KH

Lill    

Del - så bliver jeg glad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *