Ideer til lydfølsomme børn

Indlægget indeholder affiliatelink… øh…hvad er det?

Ideer Lydfølsomhed

Elever med særlige behov kan være følsomme ift. sanseindtryk.

En af de ting, der kunne fylde for nogle elever er lydfølsomhed

At være lydfølsom betyder for mange børn med særlige behov at:

 • alle lyde kommer lige meget ind (dvs. alle de lyde der høres….også dem i baggrunden)
 • som om der er skruet op for volume-knappen (lyden er højere som lyden når nogen tygger eller blyanten mod papiret når der skrives)
 • nogle lyde er direkte ubehagelige ( i sær høje lyde  som skrig, hurraaa, sirener ) eller gentagne lyde (fx en der klikker med kuglepennen, bestik rammer tallerken…)

En elev som i en periode er mere presset eller sårbar, kan blive endnu mere påvirket på lyde.

Lydfølsomme elever

Det kan være svært at skåne en elev for alle lyde…men det må overvejes:

 • hvor længe en elev skal sidde/være i en situation og blive belastet
 • hvad kan der gøres i miljøet / situationen der kan skåne

I en klasse kan det være rigtig svært at holde lydene væk.

Der kan med fordel arbejdes med “volume-knappen” i klassen

Muligheder i miljøet

Ud over som i ovennævnte artikel at arbejde i miljøet med elevernes lyd-niveau, kan der også ses på andre lyde i klassen.

Er der nogle lyde, der kan reduceres…fx stolebens skramlen mod gulvet. Jeg ved fra klasser med elever, der er hørehæmmede og som bruger høreapperat, at tennisbolde på stoleben sænker lyden væsentligt

 

Til eleven med særlige behov kan der afprøves forskellige muligheder:

Høreværn bruges bredt i flere klasser efterhånden. Det er en billigere måde at skåne nogle elever for de lyde, de ikke selv kan skærme sig for.

Du kan blandt andet købe høreværn ved Inklusion Online

Et noget dyrere alternativ er den såkaldte støjreducerende Bose Quietcomfort.

Jeg har kun hørt positivt om den og læste sidste år en artikel fra Autismetanken.dk, hvor Kathrine, der er mor til Alfred, fortæller hvilken glæde han har haft af disse. De kan både støjreducere og der kan også høres musik i disse hovedtelefoner. Du kan læse artiklen —-> her

Herunder kan du se de fantastiske Bose Quietcomfort…som også findes i andre modeller end lige dem herunder 🙂

Bose QuietComfort 35 wireless headphones Silver II – NY MODEL

 

Der findes nu også reducerende Bose in-ear-hovedtelefoner. 

Derud findes også ørepropper :

     • Skum-ørepropper 
     • Ørepropper med snor (der findes forskellige slags..prøv at google “Ørepropper med snor” :-))

Musik i ørene

Nogle gange kan musik i ørene være en slags “mur af lyd”, der holder de andre lyde væk.

Musikken er valgt af eleven, så musikken både holder andre lyde væk men også støtter koncentration og fokus på opgaven.

Sænk stressen

At være sansesårbar på lyde er meget stressende. Et barn der holder sig for ørene eller kravler ned under sin stol skal tages alvorligt.

At skabe rolige områder eller rolige pladser i skolen, hvor barnet ikke bliver stimuleret uhensigtsmæssigt fx i frikvarterer, er en tanke værd.

Vær obs på at gymnastiksale med akustik og omklædningsrum kan gengive lyde, der også kan være voldsomme og dræne meget energi for nogle børn. Måske kan en reduceret tid i gymnastik eller svømning være en mulighed og at klæde om i ro og fred et andet sted eller før/efter de andre (hvis eleven er ok med det ). 

Er du forælder til et barn med særlige behov, så ved du sikkert allerede, hvilke sammenhænge, der overvælder dit barn (kunne fx være familie-sammen-komster, at sidde at spise sammen oa.).

Måske skal nogle situationer minimeres eller “hvor længe” barnet skal kunne være i dette reduceres….  måske kan noget lade sig gøre med høreværn eller Bose Quietcomfort??

🙂 Lill

PS: HUSK altid at en snak/visuel forklaring  sammen med eleven skal gøre det tydeligt for eleven, hvad meningen er med at afprøve de ovennævnte muligheder.

PPS: Det er vigtigt, hvis for dine lydfølsomme elever (og faktisk for alle andre elever), at der er et roligt læringsmiljø i klassen. Det kan du blandt andet bruge mit produkt “Giv Mig 5 til”. Tryk på billedet herunder og bliv inspireret!

Giv mig 5 og få mere ro i klassen

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Del - så bliver jeg glad
 1. Hej.
  Min søn udfordret på sensitiv hørelse og social angst.
  Vi tænkte at bose quidcomfort ville kunne hjælpe..
  Kan man få dem som ørepropper da han er 13 år og synes ikke høretelefoner er så smarte?
  Hvis i har andre foreslag må i gerne komme med dem…
  Takker for hjælpen

  mvh mette justesen

  • Hej Mette
   Undskyld jeg svarer så forsinket – du var forsvundet i systemet :-/
   Jeg har redigeret i indlægget og du kan nu se links til Bose Quiet som in-ear i stedet for dem over-ear. Måske noget kunne kigge på som en mulighed?
   🙂 Lill

   • Hej Lill,
    jeg har hørt, at man kan få nogle ørepropper med en slags udskiftelig filter, kender du noget til dem?
    Jeg tænker, at det ville være perfekt for min søn, som er meget lydfølsom og et godt alternativ til at gå rundt med høretelefoner.
    Mvh
    Malene

    • Hej Malene
     Det lyder interessant med ørepropper med filter, men jeg kender desværre ikke noget til dem.
     🙂 Lill

 2. Der findes også Bose QC35 nu. De er via bluetooth til både Android og Apple. Min søn Emil på 10 har dem og han er rigtig glade for hans

 3. Hvordan får man undersøgt sit barn for lydsensitivitet?
  Jeg har en dreng på 6 år som ikke bryder sig om musik, holder sig for ørene når der bliver sunget fødselsdagssang, “lukker af”, og bliver nemt bange for høje lyde.

  • Hej Charlotte
   Så vidt jeg ved er der ikke en specifik undersøgelse af lydsensitivitet. Der kan være observationer der viser lydsensitivitet hjemme/skole, men sensitivitet kan også øges ift. stress eller de rammer/aktiviteter som barnet/eleven er en del af. Nogle børn er blot mere sensitive og min oplevelse er, at det også kan forandre sig med alderen. Det lyder til din søn viser tydeligt, at nogle lyde bliver for meget. Aktiviteter med lyde kan evt. forklares inden – at de kan opstå, hvorfor og hvilke. Afhængig af hvem barnet er, kan nogle hjælpes til strategier til, hvad de kan gøre i disse situationer (så de kan skåne sig selv lidt). Nogen gange kan det være fordi lyde kommer bag på børn (aktiverer deres sansesystem for meget og giver forskrækkelse) og nogle lyde skal forklares (hvilke lyde og hvor kommer de fra). Som voksen er det vigtigt at være omsorgsfuld og støtte barnet i at forstå lyde, strategier, være på forkant med lyde m.m. Nogle børn har glæde af BOSE over ear hovedtelefoner i bestemte situationer, fordi de automatisk kan filtrere noget af støjen fra, selvom man sagtens kan følge med i samtaler.
   Der findes noget der hedder en Sensory Profil som nogle fysioterapeuter/ergoterapeuter kan lave ud fra at stille en masse spørgsmål. Heri er der fokus på sensoriske ting og hvor vidt de overregistreres eller underregistreres hos barnet. Denne viden kan støtte omgivelser til at blve klogere på, hvad der sker hvornår og hvilke strategier omgivelserne kan have for at hjælpe barnet.

   Jeg beklager det sene svar – systemet kan drille af og til :-/

   KH
   Lill

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *