Jul og børn med ADHD eller autisme

Jul og børn med ADHD og autismeBørn med særlige behov kan være sårbare i forhold til stress. Hvad gør man så, når julen står for døren med familiebesøg, arrangementer, opbrud fra rutiner, forventninger med hensyn til julegaver, kalenderpakker og øget mængder af sukker? Der er desværre ingen hokus-pokus i forhold til at komme gennem julen uden en masse udfordringer, men jeg har prøvet at samle lidt forskellige fokuspunkter sammen til drøftelse/overvejelse i familien. Dette i håb om, at I kan blive klædt på til at tackle julen på bedst mulig vis.

 Sengetider:

Pga. julekalender i fjernsynet og sendetidspunkter, kan det have betydning for den sædvanlige rutine omkring at blive klar til at gå i seng. Tjek om den sædvanlige plan holder eller om der skal laves ændringer. Afhængig af barnets funktionsniveau/alder aftales den nye plan og tidspunkter med barnet evt. visualiseret med billeder eller skrevet tekst. Mind barnet om den nye plan 30. nov. aften og 1. dec. morgen, således det ikke kommer bag på barnet med den ændrede plan.

 Hvornår er det jul?

Butikkerne er pyntet op, så må det være jul og dog. Advent kan lægge inden 1. dec. – nogen får måske adventsgaver?? Så begynder julen dér, så er der nogle dage uden gaver og så bliver det 1. dec. Lav evt. en strimmel med dage eller datoer, hvor I klipper af hver dag, indtil I når frem til 1. dec. I kan også sætte kryds på en kalender, for hver dag der går. Marker evt. 1. dec. med en lille nisse 🙂 Afmærkning af advent kan gøres her også.

 Hvad skal vi?

Der er ofte flere ture ud af huset til diverse arrangementer, juleindkøbsture eller familiebesøg. Vurdér hvor meget I forventer I skal. For en del børn med særlige børn er det voldsomt at skulle være med i det hele. Vælg som voksen ud, hvad der er vigtigst og forbered barnet på disse udvalgte ting. Der kan også være behov for, at barnet får en hyggedag ved bedsteforældre, mens resten af familien nyder en tur – det er ok. Mange børn med særlige behov bruger utroligt mange kræfter på disse sociale arrangementer, så at vælge ud er godt. Husk at få planlagt nedstresningsmuligheder, hvor barnet kan slappe af med computer, nintendo osv. Skoledagene er typisk også præget af julen og klippe/klistre osv – så det er relevant at sætte kravene helt ned til sit barn.

 Gaver?

For nogle børn er det med gaver næsten ikke til at holde ud. Jeg har ladet mig fortælle, at nogle forældre køber julegaven sammen med barnet, pakker den ind og lægger den væk. Det betød ro for barnet at vide, hvad det fik i julegave og fx hvilken farve 🙂 ( muligvis nok mest kendt inden for autisme). Antallet af gaver eller hvem barnet får gaver af juleaften kan evt. klarlægges for barnet hvis behov.

 24. dec. dag/aften og juleferien!

Struktur og planlægning. Skitsér for barnet med billeder eller skrift i punkter, hvad der skal ske, hvornår, med hvem osv. Sørg for at der er punkter med nedstresnings-aktiviteter til barnet i planen. Barnet får nemmere ved at være forberedt på dét, som det skal være med til. Konflikter og misforståelser kan mindskes på denne måde.

 Sukker?

Julen er en tid med godteposer, konfekt og andre gode sager. Det kan ikke undgås. Jeg er ikke fanatisk i forhold til det med sukker overhovedet, men jeg er overbevist om at for meget sukker påvirker i retning af at børn kommer ”op at køre”. Så i det omfang der kan reduceres i indtaget af sukker er det en overvejelse værd.

E-bog

Hvis du ikke kender denne E-bog skrevet af Janni Pilgaard, der har bloggen flikflakfamilien.dk så kan du lade dig inspirere her Guide til jul – med et barn med autisme

Har I/du nogle erfaringer med julen, noget der virker for jer og jeres barn, så del gerne ved at skrive en kommentar herunder. Måske kan det bringe juleglæde til andre at få disse fif 🙂

 

Del - så bliver jeg glad
  1. Man kan også pakke alle de gaver barnet skal have, ind i cellofan i stedet for papir – så er der ingen overraskelser og barnet kan nyde synet af gaverne og ved præcis hvad der kommer.
    Selvom det måske bryder med den klassiske familietradition, kan man med fordel pakker gaver ud om eftermiddagen – det betyder at barnet får god tid til at lege med gaverne – familien kan hygge om middagen og man kan afslutte med at danse om juletræ og hygge med konfekt mv. – Ingen konflikter og ingen stress for hverken børn eller voksne. Traditioner er dog opfundet af mennesker, så de kan også genopfindes hvor der er behov 😉

  2. Juleaftensmorgen fik mit barn den gave, han havde ønsket sig mest. For ellers ville han ikke Kunne overskue gave uddelingen og ikke ønske, at åbne de andre gaver….. til givernes utilfredshed.
    Når vi andre går i kirke passer han hunden og computeren😉

  3. I stedet for at der skal ventes på gaver hele dagen, ligger den første gave under træet, når vores børn vågner. De får igen en til middag og en om eftermiddagen. På den måde går dagen med at lege med de nye ting, i stedet for at skulle vente og blive overgearet. Vores børn er 5 og 8 og har nydt at have hele dagen til gaverne fra mor og far. Om aftenen får de fra resten af familien. Det har virket godt ved os og gjort dagen til en hyggelig dag, vi gentager det bestemt igen i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *